Bitcoin is een digitale munt, ook wel cryptovaluta of cryptocurrency genoemd, die speciaal is ontworpen als geld voor het internet. Transacties in bitcoins worden gecontroleerd en geregistreerd via een proces dat mining genoemd wordt. Dit proces creëert ook weer nieuwe bitcoins, waardoor inflatie optreedt zonder tussenkomst van een bank of gecentraliseerde instelling. 

Bitcoins worden verhandeld voor traditionele valuta zoals de euro op speciale handelsbeurzen, of kunnen worden gebruikt voor waarde overdracht of betalingen te verrichten. De bitcoin is te vergelijken is met de euro of de dollar maar verschilt op een paar belangrijke vlakken. In tegenstelling tot traditionele valuta zijn bitcoins namelijk volledig digitaal, er zijn dus geen fysieke munten.

Een veelgemaakte fout is de gedachte dat bitcoins worden opgeslagen in zogenaamde wallet. In feite bevat de wallet alleen sleutels van de adressen waar de bitcoins opstaan. De “munten” worden opgeslagen in de bitcoin blockchain. 

 

Gebruikers versturen de munten van het ene adres naar een ander adres en versturen zo waarde naar elkaar. Om eigendom van een adres aan te tonen, en dus het saldi te mogen veranderen, dient een gebruiker de juiste sleutel te laten zien zodat iedereen weet dat hij of zij de eigenaar is van een bepaald adres. 

Een bitcoin wallet is daarom meer te vergelijken met een sleutelhanger waar de keys opgeslagen worden van bepaalde adressen. Bij Bitvavo kun je altijd eenvoudig Bitcoin kopen met iDeal.