Je hebt vast wel eens van een kantonrechter gehoord. Dit is een rechter voor kleinere zaken. Vooral civiele zaken tot 25.000 euro worden door de kantonrechter geregeld, maar ook het Arbeidsrecht en consumentenkoopzaken wordt bij het kantonrecht gedaan. Het was het onderste niveau van de rechtspraak in breedste zin van het woord. Maar wat wordt er zo al behandeld?
Zoals al gezegd werd worden met name civiele zaken behandelt die tot een bedrag van 25000 euro zijn. De kantonrechter behandelt ook strafzaken, maar alleen niet de grote zaken die door de strafrechter worden behandelt. De kantonrechter behandelt voornamelijk de overtredingen zoals het niet betalen van een boete. Verder worden alle overeenkomsten omtrent arbeids en huur door het kanton geregeld. De civiele zaken zijn vooral geschillen tussen burgers onderling, of tussen bedrijven die in een conflict zitten, maar ook tussen bedrijven en burgers die een geschil hebben.
Het meest opvallende aan het kantonrecht is dat er zittingen zijn waar geen advocaat bij nodig zijn. Je kunt dus in je eentje naar de zitting gaan en jezelf verantwoorden. Je mag dus in gesprek met de kantonrechter zonder dat je assistentie krijgt van een door jou ingehuurde advocaat. Dit is wel mogelijk, maar dit zijn kleine zaken waar de kosten van een advocaat vrij hoog liggen en wat dus weinig nut heeft. Als je een boete niet hebt betaald is het huren van een advocaat duurder dan de boete. Echter als het om een bedrag gaat hoger dan 25000 euro, dan zul je naar de civiele rechter in plaats van het kanton. Dan is het ook handiger om wel een advocaat te nemen zoals bij het Advocaten kantoor Westland. Het is mogelijk dat je een dagvaardiging hebt gekregen. Dan kun je op papier zetten waarom je het niet eens bent met de klacht wat het verweer heet. |
https://www.ebhlegal.nl/ |
