In Nederland is het nooit een doorslaand succes geweest. De grote reden hiervan is dat er weinig behoefte was en dat de barcode nog niet vervangen te hoefde worden. Een andere reden kan zijn, dat niet elk apparaat dergelijke QR codes kan lezen. In principe kunnen alleen smartphones de QR codes lezen. Hiernaast moet je ook een internet connectie hebben en niet iedereen is bereid zijn waardevolle MB’s te verspillen aan een QR code.

Oorspronkelijk is de QR code gemaakt voor auto onderdelen. Met behulp van een QR code konden de ingewikkelde auto onderdelen uit elkaar worden gehouden en konden deze gecategoriseerd worden met een QR code scanner. Eigenlijk zijn de barcode en de QR code hetzelfde. Beide codes worden over het algemeen gebruikt voor producten, maar ze kunnen ook andere soorten informatie bevatten. De barcode wordt vandaag de dag nog altijd gebruikt in supermarkten. Met de barcode worden producten gelabeld en vervolgens opgeslagen in het systeem. De QR code werkt eigenlijk hetzelfde en met een QR code printer is het mogelijk ook labels uit te printen en producten te categoriseren. Landen in Azie maken wel volop gebruik van de QR code en daar is de barcode verleden tijd. Het fungeert ook veel als papier vervanger in deze landen. Denk hierbij een vervanger voor een visitekaartje of andere informatie die gebruikt wordt door ondernemers, klanten etc. 

Er is wel degelijk een potentiele toekomst voor de QR code in Nederland. Tot die tijd zullen we hier de bar code printer en op de producten labelen. Overal ter wereld wordt de barcode nog gebruikt om producten te labelen en categoriseren. De QR code kan in de toekomst de barcode verdrijven, maar dan moet het makkelijker worden deze codes te lezen.

http://www.kba-metronic.nl