Hart van Frankrijk
Image default
Business / Marketing and Advertising

Tennis spelregels

Hoewel de regels van de tennissport niet heel ingewikkeld zijn om te begrijpen, zou het goed kunnen dat ze je na een tijdje ontglippen. Ik heb zelf op tennisles gezeten, maar dat is ondertussen alweer zo’n 6 jaar geleden en ik moet toegeven dat ik – toen ik laatst op vakantie een potje wilde spelen – de regels niet precies meer wist. Dat is toch vervelend als je een wedstrijdje probeert te spelen met iemand. Daarom hier een snelle opfriscursus tennis, met de belangrijkste spelregels die je moet weten.

Tennis is een sport waarbij je óf met twee spelers, óf met vier spelers speelt, dit heet ‘enkel’ of ‘dubbel’ spelen. Als je enkel speelt, maak je geen gebruik van de buitenste vlakken aan de zijkant van de baan, komt de bal daarin terecht dan is het ‘uit’. Bij dubbelspel gebruik je deze vlakken wel, zodat je meer speelruimte hebt. De spelers spelen de bal, met behulp van een tennisracket, over het net heen en weer. Het doel is dat de bal wel op de helft van de tegenstander stuitert, maar dat de tegenstander de bal niet – of niet correct – terug kan spelen.

Het spel begint doordat één speler de bal serveert, hier is een bepaalde slagtechniek voor. De bal moet dan schuin tegenover de positie van de serveerder in het servicevak terecht komen. Gebeurt dit niet, dan mag de speler het een tweede keer proberen, dit heet ‘tweede service’.

De puntentelling is voor veel mensen verwarrend, maar als je eenmaal weet hoe het zit, is het niet meer moeilijk. De punten tellen namelijk zo: 15, 30, 40, ‘game’. Bij het eerste punt dat je maakt, staat het dus 15-0. Wanneer beide spelers op 40 staan, noemt met dat‘deuce’. De speler die vervolgens een punt maakt, heeft ‘advantage’. Maakt dezelfde speler nog een punt, dan heeft hij of zij de game gewonnen. Maakt de tegenstander een punt, dan staat het weer ‘deuce’. Net zolang totdat één speler wint.

Voor tennis heb je – naast een racket – geen verplichte materialen. Wel is het prettig om tennisschoenen heren/dames te kopen, want die zijn speciaal gemaakt voor tennis, waardoor je voet een goede ondersteuning krijgt tijdens het spelen.

https://www.kctennis.nl/