Hart van Frankrijk
Image default
Eten en drinken

Knoflook Miso Boter Aardappelpuree

Een paar lepels miso voegt een beetje extra umami en zoutheid toe aan deze pudding, een subtiele brug tussen de geroosterde knoflook en zuivel waar niemand de vinger op kan leggen. En ja: deze aardappelen zijn eigenlijk puree. Ik ga je er niet van weerhouden om een ​​rijstmachine of voedselmolen tevoorschijn te halen als superglad je ding is, maar persoonlijk hou ik van een beetje textuur – een paar stukjes intacte aardappel herinneren je eraan dat je eigenlijk, je weet wel, aardappelen aan het eten bent .

ingrediënten

  • 2 bollen knoflook
  • 1 eetl. extra vergine olijfolie
  • Koosjer zout
  • 1 kop (2 stokjes) ongezouten boter, kamertemperatuur
  • 2 eetlepels. witte of gele miso
  • Vers gemalen zwarte peper
  • 4 pond middelgrote roseval aardappelen
  • 1½ kopjes slagroom

Voorbereiding

Stap 1

Verwarm de oven voor op 350°. Snijd ½ “van de bovenkant van elke knoflookkop om alleen de toppen van de teentjes binnenin bloot te leggen. Plaats op een vierkant stuk perkamentpapier of folie van 12”. Besprenkel met olie en breng op smaak met zout. Besprenkel 1 tl. water over.

Stap 2

Breng de randen van het perkamentpapier naar boven en over de knoflook en vouw het samen tot een pakket en sluit het af. Plaats op een kleine omrande bakplaat en bak tot ze zacht zijn, 60-75 minuten.

Stap 3

Laat de knoflook zitten tot hij voldoende is afgekoeld om te verwerken en knijp dan de kruidnagels uit in een middelgrote kom. Voeg boter toe en pureer tot een pasta met een houten lepel of een stijve rubberen spatel. Miso toevoegen en goed mengen. Kruid knoflook-misoboter met zout en peper; opzij zetten.

Stap 4

Aardappels schillen en in vieren snijden. Doe het in een grote pan en giet er water in tot het 1 cm onder staat; breng royaal op smaak met zout. Breng water aan de kook op middelhoog vuur, zet het vuur lager en laat zachtjes sudderen, af en toe roeren, tot de aardappelen heel zacht zijn (een tester of schil mes gemakkelijk in het vlees moet glijden), ongeveer 20 minuten vanaf het moment dat het water begint te sudderen. Giet de aardappelen af ​​en laat ze 5 minuten staan ​​om uit te drogen; reserveer de pot.

Stap 5

Breng de room aan de kook in een gereserveerde pan op middelhoog vuur. Haal van het vuur en doe de aardappelen terug in de pan. Houd ongeveer 3 eetlepels apart. knoflook misoboter voor het serveren en voeg de resterende knoflook-misoboter toe aan de pot. Gebruik een aardappelstamper (of gebruik een aardappelpers of voedselmolen als je de voorkeur geeft aan een zijdezachte textuur), stamp aardappelen tot ze grotendeels glad zijn; proef en breng de aardappelpuree op smaak met zout.

Stap 6

Breng aardappelpuree over naar een grote ondiepe kom. Bestrooi met gereserveerde knoflook-misoboter en breng royaal op smaak met meer peper.

Vooruit doen: Aardappelpuree kan 2 dagen van tevoren worden gemaakt. Bedek en koel de aardappelen en de apart bewaarde knoflook-misoboter. Verwarm de aardappelen op middelhoog vuur, roer vaak en voeg indien nodig ¼ kopje melk of water toe om te verdunnen.