Hart van Frankrijk
Image default
Wijn

6 Meest bekende wijnstreken in Frankrijk

Frankrijk staat bekend om zijn prachtige uitgestrekte wijnstreken. Dit heeft te maken met de verschillende natuurlijke omstandigheden. Nergens in de wereld zijn omstandigheden om wijn te maken zo ideaal als in Frankrijk. Van de zonnige Provence in het zuiden, tot het koele noorden met zijn kalkrijke bodems in de Champagne. 

Er zijn zes wijnstreken in Frankrijk die bekend staan om de wijnproductie, namelijk: Elzas, Bordeaux, Bourgondië, Loire, Provence en de Rhône-vallei. Iedere wijnstreek staat bekend om hun specifieke druivenrassen. Doordat de natuurlijke omstandigheden in het noorden en zuiden verschillen, heeft iedere wijnstreek in Frankrijk een eigen kenmerkend smaakprofiel. In dit artikel nemen we je op reis door de 6 meest bekende wijnstreken in Frankrijk en ontdekken we welke wijnsoort uit welke wijnstreek komt.

  1. De Elzas – Witte Franse wijnstreek

Franse wijnen staan erom bekend dat ze de wijnen noemen naar de plaatsnaam van herkomst. In de Elzas doen ze het net even anders. In plaats van alleen plaatsnamen van herkomst, noemt de Elzas zijn wijnen per druivensoort. Ben je een liefhebber van witte wijn? Dan ben je in deze Franse wijnstreek op het juiste adres. Witte wijnen vormen namelijk de overgrote meerderheid van de geproduceerde wijnen in deze wijnstreek. De meest opmerkelijke druivenrassen in de Elzas zijn: gewurztraminer, pinot blanc, pinot gris en riesling.

Een bekende wijn is de Elzas gewurztraminer. Deze wijn bevat een mix van aromatische kruiden, een lage zuurgraad en een hoog alcoholpercentage. Dit in tegenstelling tot andere wijnen uit de Nieuwe Wereld. De pinot blanc is een wat lichtere witte wijn en de pinot gris heeft wat meer body en een rijker smaakprofiel. Ondanks dat vaak gedacht wordt dat een riesling een zoete wijn is, is de traditionele Elzas riesling een droge witte wijn met karakteristieke minerale nuances. Eén wijnstreek in Frankrijk met een rijke diversiteit aan witte wijnen.

  1. Bordeaux – Rode Franse wijnstreek

Met ruim 10.000 wijnboeren staat Franse wijnstreek Bordeaux bekend om zijn rode wijnen. Ruim 85% van de geproduceerde wijn in Bordeaux is rood. De cabernet sauvignon-, cabernet franc- en merlot druiven zijn het meest prominent. De Bordeaux wijnstreek is onder te verdelen in twee subregio’s: de linkeroever en de rechteroever. 

De linkeroever staat bekend om een bodemsoort met een hoger grind gehalte. Dé ideale bodem voor de cabernet sauvignon druiven. De wijnen van de linkeroever hebben doorgaans meer tijd nodig om te rijpen. Dit kan zelfs jaren duren. De rechteroever staat bekend om zijn kleibodem met druiven, zoals de merlot, met vroegrijpe kenmerken. Deze wijnen hebben doorgaans een lager tanninegehalte en zijn meer fruitig van smaak.    

  1. Bourgondië – Rode en witte Franse wijnstreek

Bourgondië is misschien wel de meest bekende en legendarische wijnstreek in Frankrijk. De populariteit heeft de wijnstreek te danken aan zijn erfenis van zowel de rode bourgogne (pinot noir) als de witte Bourgondische wijnen (chardonnay). Deze wijnstreek vind je aan de oostkant van Frankrijk en staat bekend om zijn pinot noir, chardonnay en gamay druivenrassen. Bourgondië kent een gematigd klimaat. De warme zomers en koude winters zorgen dat de onderhoudsvriendelijke pinot noir druiven goed kunnen groeien. 

  1. Loire – Witte Franse wijnstreek 

De Loire-vallei staat bekend om zijn witte wijnen. Denk aan sancerre, vouvray, pouilly-fume en muscadet. Deze wijnstreek vind je aan de noordwest kant van Frankrijk. De Loire-vallei wijnen kennen een breed scala aan stijlen, van droog tot zoet en van plat naar mousserend. Over het algemeen worden de wijnen in een lichtere stijl gemaakt. Dit heeft te maken met het koelere klimaat in de regio. 

  1. Provence – Rosé Franse wijnstreek

Naast dat de Provence een heerlijke vakantiebestemming is, staat deze wijnstreek in Frankrijk bekend om zijn rosé wijnen. De gevarieerde teeltgebieden zijn voorzien van gepassioneerde wijngaard erfgoederen met een rijke wijngeschiedenis. Dit zorgt ervoor dat de Franse rosé wijnen van de hoogste kwaliteit zijn en de lat voor de Oude en Nieuwe Wijnwereld hoog leggen. Met name de château pradeaux en de château de roquefort zijn bekende wijnproducenten in de Provence.  

  1. De Rhône-vallei – Rode Franse Wijnsoort

De Rhône-vallei is een wijnstreek in het zuidoosten van Frankrijk. De vallei staat bekend om de verschillende groeiomstandigheden waarmee een aantal van de beste rode wijnen van Frankrijk hier geproduceerd worden. In de Rhône-vallei worden druivenrassen als grenache, syrah en Viognier verbouwd.

 

https://www.vinify.nl/wijnlanden/franse-wijn/franse-wijnstreken