Hart van Frankrijk
Image default
Cadeau

Een Rubik’s Cube in minder dan 5 seconden oplossen? Deze tieners zeggen dat een algoritme de sleutel

Hoe snel kun je een Rubik’s Cube oplossen? Doe dat nu met één hand of geblinddoekt.

Dat is het vaardigheidsniveau dat honderden tieners op een Rubik’s Cube-kampioenschap in Toronto toonden terwijl ze raceten om de puzzel in recordtijd op te lossen.

Ze worden “speedcubers” genoemd en elk kan binnen enkele seconden elke kant van het populaire driedimensionale speelgoed uitlijnen. Hun handen dwarrelen rond het mechanische apparaat met snelheden die sneller zijn dan het oog kan knipperen.

Bijna 150 mensen namen deel aan de Return to Toronto-wedstrijd in februari, elk met als doel om zo snel mogelijk alle kanten van een Rubik’s Cube op één lijn te brengen. (Alisa Siegel / CBC)
Ongeveer 200 jonge Rubik’s Cube-tovenaars – voornamelijk jongens tussen de 10 en 20 jaar – stonden in februari tegenover elkaar tijdens de Return of Toronto-wedstrijd. Het doel van de wedstrijd: als eerste de kubus in de winnende positie draaien, waar alle gelijkgekleurde tegels zich op dezelfde kant bevinden.

Sommigen verhoogden de moeilijkheidsgraad door de puzzel met slechts één hand op te lossen, anderen voltooiden de puzzel geblinddoekt of terwijl ze op en neer sprongen.

ENCORE | De raadselachtige terugkeer van de Rubik’s Cube in het digitale tijdperk
VIDEOA Rubik’s Cube die zichzelf oplost
Thaddeus Krueger is gespecialiseerd in het jongleren van de puzzel.

“Ik kan met drie Rubik’s Cubes jongleren en ze alle drie tegelijk oplossen”, zei hij tegen documentairemaakster Alisa Siegel.

Toch komt het allemaal neer op snelheid. Vader Eli Mogil zag een jongen een 2x2x2 kubus in 1,2 seconden oplossen. “Het was het meest ongelofelijke ter wereld”, zei hij. “Hij bewoog zijn handen 30 keer in 1,2 seconden.”

Erno Rubik vond de Rubik’s Cube uit in 1974, maar het eerste speelgoed lag pas vier jaar lang in de schappen. (Stephane Mahe / Reuters)
De geestverruimende puzzel werd in 1974 uitgevonden door de Hongaarse architect en beeldhouwer Erno Rubik. Zijn naamgenoot speelgoed kwam vier jaar later op de markt en werd een van de meest populaire in de geschiedenis.

De puzzel resoneert 45 jaar later nog steeds met jong en oud, met een groeiend aantal mensen die geobsedeerd zijn door wat ze ‘kubussen’ noemen. Wereldwijd zijn er meer dan 350 miljoen kubussen verkocht.

Toronto’s Bill Wang is de Canadese recordhouder. Hij loste een 3x3x3 Rubik’s Cube op in de razendsnelle tijd van 4,76 seconden – ongeveer dezelfde tijd die een Ford Mustang GT350 nodig heeft om te accelereren tot 60 kilometer per uur.

Susan Krueger, 5, midden, reed voor de snelste oplostijd naast haar grootmoeder, Anne Bradford, links, en moeder, Donna Krueger, rechts, bij Return of Toronto. (Alisa Siegel / CBC)
Speedcubers hebben echter geen pk’s om hun tijd op te krikken.

In plaats daarvan zeggen ze dat het geheim het onthouden van een algoritme is dat een routekaart biedt voor een reeks wendingen die de tegels snel zullen ontcijferen.

“De filosofie achter het oplossen van Rubik’s Cube was dat mensen het probeerden aan te vallen door één kant tegelijk op te lossen. Maar in werkelijkheid is het een soort huis bouwen, waar je de eerste laag moet bouwen, de tweede laag. en soms moet je de voortgang die je nodig hebt om vooruit te blijven, een beetje doorbreken, “zei Harris Chan.

“En ik denk dat ik gewoon van verschillende mensen leer over manieren om hetzelfde probleem aan te pakken. Ik denk bijvoorbeeld dat het echt een interessante manier is om dingen te benaderen.”

 

rubiks kubus

 

https://breinbrekers.be