citytrip antwerpen bezienswaardigheden

Het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten van Antwerpen is gevestigd aan het Leopoldplein in Antwerpen in een 19e-eeuws gebouw. Het bevat de rijkste collectie Vlaamse schilderijen – meer dan 7 duizend werken, evenals een groot aantal sculpturen en prenten.

Opmerking: vanaf begin 2020 is het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten gesloten wegens renovatiewerkzaamheden, maar veel exposities zijn te zien in andere musea in en rond de stad.

Geschiedenis van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten

De geschiedenis van het museum is verbonden met het Antwerpse schildersgilde, opgericht in opdracht van de stadsmagistraat in 1382. In 1442 werd het het Sint-Lucasgilde genoemd, de patroonheilige van de kunstenaars.

Sinds 1664 was de vereniging gevestigd op de beurs naast de Academie voor Schone Kunsten (Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen).

Leden van het gilde (kunstenaars, juweliers, beeldhouwers en ambachtslieden) zouden hun werken aan de Academie schenken. De meeste werken vormden de basis van het later ontstane museum.

In 1773 werd het gilde ontbonden in opdracht van keizerin Maria Theresia.

Franse bezetting

In 1794, tijdens de Franse bezetting, werden veel van de schilderijen naar Frankrijk gebracht, maar in 1810 werden ze teruggebracht naar het Franciscaner klooster in Antwerpen.

In 1853 werd in dit klooster het Academisch Korps geopend, waarvan de leden zich onderscheiden door een geprivilegieerde status.

Bouw van een nieuw gebouw

In 1873, nadat een brand de aangrenzende gebouwen verwoestte, werd besloten om een ​​nieuw gebouw te bouwen om het museum te huisvesten. Architecten Jan Jakob Winders en Frans van Dijk werkten onder leiding van burgemeester Leopold de Waal aan het project.

Om een ​​nieuw gebouw op te richten, was het nodig om een ​​middeleeuws fort te slopen. De bouw duurde bijna tien jaar. De feestelijke opening van het museum vond plaats op 11 augustus 1890.

Een belangrijke bijdrage aan de vorming van de collectie werd geleverd door voormalig burgemeester Florent van Ertborn: in 1840 schonk hij 141 schilderijen uit de 15-16 eeuw aan de Kunstacademie.

Overgang en wederopbouw van de staat

In 1897 werd het museum gescheiden van de Kunstacademie en in 1898 werd het eigendom van de staat.

In oktober 2010 begon het museum met een wereldwijde wederopbouw, die tot 2020 zal duren. Het is de bedoeling om de tentoonstellingsruimte aanzienlijk uit te breiden en het museum uit te rusten met moderne technologieën.

Architectuur van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten

Het gebouw is gebouwd in neoklassieke stijl. Het onderscheidt zich door een prachtige façade, versierd met zes Korinthische zuilen en een bronzen quadriga (door de beeldhouwer Winsott). Een brede trap geeft toegang tot de hoofdentree.

Bij binnenkomst in de ruime lobby zie je een serie schilderijen van Nicaise de Keyser die vertellen over de geschiedenis van de Antwerpse kunstacademie.

Verzameling en belangrijke werken

Het grootste deel van de expositie in het museum weerspiegelt de kunst van Antwerpen uit de 16e en 18e eeuw: in die tijd was de stad een van de belangrijkste culturele centra van Europa.

Hier kun je meesterwerken zien:

  • Jan van Eyck “Maagd Maria aan de Bron” en “Sint Barbara”,
  • Jean Fouquet “Onze Lieve Vrouw met Kind”,
  • Simone Martini “Annunciatie”,
  • Antonello da Messina “Kruisiging”,
  • Hans Memling “Portret van een man met een Romeinse munt”,
  • Antoon van Dyck “Portret van de kunstenaar Martin Pepin”,
  • Quinten Massijs “Saint Magdalene” en vele andere bekende kunstenaars.

Een belangrijke plaats in de collectie wordt ingenomen door de werken van de Belgische meesters James Ensor en Rik Wouters.

https://www.dergatsjev.be/2020/08/antwerpen-toerisme-activiteiten-meir.html