Hart van Frankrijk
Image default
Aanbiedingen

Fit blijven met een lichamelijke handicap: Wat je moet weten

Leven met een lichamelijke handicap kan ervoor zorgen dat fit blijven een onmogelijke opgave lijkt. Maar dat hoeft niet zo te zijn! Met de juiste combinatie van kennis en toewijding kun je ondanks je handicap gezond en in vorm blijven. Laten we eens duiken in wat je moet weten om te beginnen. In dit blogartikel kijken we stap voor stap hoe jij fit blijft of wordt!

 

Praat met je dokter

De eerste stap voor iedereen die leeft met een lichamelijke handicap is om met zijn arts te praten over zijn fitnessdoelen. Je arts kan waardevol inzicht geven in welke oefeningen veilig voor je zijn en welke een risico kunnen vormen voor blessures of andere gezondheidscomplicaties. Vergeet niet eventuele beperkingen van je handicap op je oefenroutine te bespreken, evenals mogelijke aanpassingen of voorzorgsmaatregelen die je bij het oefenen moet nemen. Het is ook belangrijk dat je de tekenen van overbelasting begrijpt, zodat je je trainingen dienovereenkomstig kunt aanpassen en blessures of ziekten door te veel inspanning kunt voorkomen.

 

Zoek aangepaste apparatuur

Sommige vormen van lichaamsbeweging vereisen speciale apparatuur. Probeer, indien mogelijk, aangepaste versies te vinden van de apparatuur die je nodig hebt en die geschikt zijn voor jouw specifieke handicap. Als je bijvoorbeeld wilt gaan zwemmen, maar vanwege je handicap moeite hebt met beperkte mobiliteit, zijn er zwemhulpmiddelen verkrijgbaar die je lichaam in het water kunnen ondersteunen, zodat je toch van de voordelen van het zwemmen kunt genieten zonder je lichaam onnodig te belasten. Je kan ook fietsen met een aangepast fiets voor jouw behoeften. Neem eens een kijkje op www.huka.nl en ontdek het zeer uitgebreide aanbod!

 

Socialiseer en maak plezier!

Sporten hoeft geen lastig karwei te zijn, het kan juist heel leuk zijn als je het op de juiste manier aanpakt! Probeer lid te worden van een aangepast sportteam bij jou in de buurt of deel te nemen aan een toegankelijke fitnessles met vrienden of familieleden die dezelfde interesses en beperkingen hebben. Niet alleen brengen deze activiteiten je in beweging, maar ze helpen ook een gevoel van kameraadschap op te bouwen onder mensen met een lichamelijke handicap en bieden een gelegenheid tot socialisatie buiten het dagelijks leven.