Hart van Frankrijk
Image default
Business / Marketing and Advertising

Klein aas voor het vangen van grote karper

Zakken vol boilies van 20mm of meer gaan over de toonbank bij de hengelsport winkel. Daarnaast worden pop-ups en grote pellets gebruikt om de karpers verder te verleiden. Uiteraard worden hier zeker karpers mee gevangen, maar de vraag is of dit wel de meest effectieve manier is. De karper eet namelijk weinig dat zo groot is als de mens hem aanbiedt. Het overgrote deel van het menu van de karper staat juist is het teken van klein aas, waar voldoende van beschikbaar is. Te denken valt aan muggenlarven, mosseltjes, slakjes etc. Aangezien het heel lastig is om dit aas aan de hair te rijgen, wordt hier niet mee gevist. Daarnaast is de kans dat de karper nu juist dat aasje oppakt een stuk kleiner dan een lekker ruikende boilie of pellet. Wel kunnen we het verschil tussen het ‘standaard’ aas en het natuurlijk aas verkleinen. Gebruik hiervoor simpelweg kleiner aas. 

Naast de grote boilies verkoopt de hengelsportwinkel ook boilies van veel kleiner formaat. Te denken valt aan een boilie van 8 tot 14 mm. Dit is een veel natuurlijkere grote voor de karper en heeft dezelfde aantrekkingskracht als een grote boilie. Misschien heeft dit kleine aas zelfs nog een grotere aantrekkingskracht dan een grote boilie doordat je er veel meer kunt voeren zonder meer gewicht aan voer in het water te brengen. Al deze kleinere boilies hebben oppervlakte waaruit de smaakstoffen lekken om de karper te lokken. 

Andere soorten klein aas zijn mais, kikkererwten maar ook wormen. Dit aas is vaak ook verkrijgbaar in imitatievorm dat drijft, waardoor je een kritisch gebalanceerd aas kunt creëren, dat voor een nog snellere inhaking kan zorgen. Iets dat je dus eigenlijk altijd in je tacklebox mee moet nemen. Voor de rest kan met hetzelfde systeem, hengels en vismolens gevist worden. 

Naast het op afstand vissen met klein aas, kan dit ook heel eenvoudig ingezet worden tijdens het penvissen. Met een lichte Penn molen, soepele vislijn en penhengel is zo ontzettend veel vis op de kant gekomen.

 

https://www.sportvisgigant.nl/