Hart van Frankrijk
Image default
Dienstverlening

Wat is een groepenkast precies?

Een groepenkast is een kast dat ook wel als een meterkast, verdeelkast of als verdeelinrichting kast wordt genoemd. Elk pand dat elektriciteit heeft, heeft een groepenkast. De groepenkasten die voorzien huizen van stroom. Wat voor groepenkasten zijn er allemaal? Je hebt een 1 en een 3 fase groepenkast. De 1 fase groepenkast heb je nodig als je in een kleine huis woont waar je weinig stroom verbruikt. De 3 fase groepenkast heb je nodig als je in een best groot huis woont en dus ook veel stroom verbruikt. Waaruit bestaat de groepenkast? De groepenkast bestaat uit meerdere onderdelen die je ook zelf los kunt halen.

Groepenkasten zijn veilig

De groepenkasten zijn veel veiliger dan de stoppenkasten die je vroeger had. Je hebt wel een paar eisen aan de groepenkast. Je moet een hoofdschakelaar hebben, minstens 2 aardlekschakelaars, installatieautomaten (groepen) en een Din Rail. Je moet deze dingen hebben om je eigen groepenkast zelf veiliger te maken en om de groepenkast te kunnen laten werken. De groepenkast kan nog zelfs gevaarlijk zijn ook al heb je al deze dingen aangesloten. Je moet dus ook goed de meterkast isoleren en geen andere objecten in de meterkast doen die daar niet horen. Je kunt ook een soort van speciale doos om de groepenkast doen, zodat er geen water of condens op de groepenkast kan komen. 

Losse onderdelen

Je kunt een kookgroep op de groepenkast aansluiten, je kunt een beltrafo aansluiten op de kast, een bliksembeveiliging en een stopcontact. Je kunt dit nog allemaal aansluiten om andere soorten apparaten te laten werken in je huis. Een beltrafo is iets wat voor de bel is. Het laat je bel altijd werken en dan kan je bel niet op gaan. Heb je nog een paar vragen over de meterkast of over de verdeelkast?