Hart van Frankrijk
Image default
Tuin en buitenleven

Een goede voorbereiding is het halve werk bij het werken met Douglas hout

Bij het bouwen van een tuinhuis of een schutting ga je natuurlijk eerst op zoek naar goed materiaal dat je in de omgeving kunt kopen en eventueel laten bezorgen. Veel mensen hebben een voorkeur voor Douglas hout. Dat is ook niet zo verwonderlijk gezien de aantrekkelijke prijs en de duurzaamheid van het materiaal. Douglas hout laat zich makkelijk bewerken maar zelfs dan is een goede voorbereiding belangrijk om verspilling van materiaal te voorkomen en een constructie die zo lang mogelijk mee gaat.

Wat ga je bouwen?

Bij je lokale houthandel in Roosendaal kun je terecht voor balken, planken, schaaldelen en rabatdelen. Het is zelfs mogelijk om complete tuinhuizen van Douglas hout te kopen. Dit zijn bouwpakketten die je thuis alleen maar in elkaar hoeft te zetten.

Voordat je begint is het dus belangrijk om eerst te weten wat je precies wilt gaan bouwen. Maar niet alleen dat. Ga je alleen klussen of komen vrienden je helpen? Heb je veel tijd of moet je klus snel gebeuren? Staat je project straks volledig in de open lucht of wordt het beschermt tegen wind en regen door andere structuren? Allemaal belangrijke vragen die bepalen welke materialen van Douglas hout je gaat aanschaffen.  

Wanneer kies je voor welke soort materialen?

Wanneer je snel een schutting moet vervangen, kies er dan voor om je planken en balken op maat te laten zagen bij de houthandel. Bij een tuinhuisje met veranda kun je kiezen voor planken die al nabehandeld zijn met beits of lak waardoor ze langer meegaan.

Bij een dak of een veranda heb je dikke balken nodig om het gewicht te kunnen dragen. Zorg er overigens ook voor dat je dergelijke constructies behandeld. Vocht uit de grond of regenwater dat onder een dakrand kan komen, kan voor schimmel en houtrot veroorzaken. Wil je meer informatie over de materialen die je het beste kunt gebruiken voor jouw project? Bij de lokale houthandel kun je altijd om advies vragen bij de ervaren medewerkers.