Hart van Frankrijk
Image default
Tuin en buitenleven

Wat zijn de 7 beste graf planten?

Wat is geschikte grafbeplanting                                                             

De uitvaart is achter de rug en de vele bloemstukken op het graf zijn inmiddels verwelkt. Totdat er een grafsteen geplaatst wordt kunnen planten de boel opfleuren. Maar wat zet je aan plantjes op een graf?

Als je niet zo’n tuinliefhebber bent en geen idee hebt welke plantjes je wel of niet kunt gebruiken geven we je hier wat ideeën.

Houd er rekening mee dat sommige planten eenjarig zijn en andere vaste planten. Het is ook belangrijk om te weten welke planten laag blijven en/of planten in grote struiken kunnen veranderen.

Grafplantjes

In een tuincentrum zien de meeste planten er prachtig uit. Ze krijgen er de perfecte hoeveelheid water en mest. Eenmaal in je tuin of op de begraafplaats zijn de condities minder dan optimaal en vaak veranderen die prachtige planten in zielige hoopjes ellende.

Op de begraafplaats komen de meeste mensen niet iedere dag. Daarom hier een top 10 van planten die redelijk geschikt zijn voor op een graf en die niet iedere dag verzorgd hoeven te worden. Omstandigheden verschillen van graf tot graf. Een graf op het zuiden in de volle zon heeft andere plantjes nodig dan een graf in de schaduw.

Zie dit als een beginnetje voor uw eigen beplantingsplan voor het graf dat u onderhoudt. Pas het aan uw voorkeuren en natuurlijk aan die van uw dierbare.          

 

7 Geschikte Planten voor op een graf

 

 1. Vrouwenmantel
  Vrouwenmantel goed droogtebestendig, polvormig, bodembedekker. Een vaste terugkerende plant. Hij bloeit onder ideale omstandigheden de hele zomer. Gele bloemen en vermeerdert zich makkelijk. Kan goed tegen volle zon.
 2. Leeuwenbekjes
  Eenjarige plantje dat goed in de volle zon kan. Vermeerdert zich door uitzaai. In veel kleuren en verschillende hoogtes te koop. Bloeit van lente zomer tot in de herfst.
 3. Heideplanten
  Dit zijn uitstekende bodembedekkers, onkruid krijt geen. Kunnen het hele jaar door bloeien.
 4. Zodeklokje
  Bodembedekker die maar 8 cm hoog groeit. Vaste plant geschikt voor halfschaduw en volle zon. Is te koop in blauw en wit. Bloeit in de zomer.
 5. Klokjesbloemen
  Grotere variant van het Zodeklokje Wordt ca. 75 cm. hoog en bloeit prachtig met dieppaarse bloemen
 6. Winde
  Klein kruipend vaste plantje met klokvormige paarsblauwe bloemen. Bloeit de hele zomer door en kan goed tegen de volle zon. Hoogte ongeveer 15 cm.
 7. Krokussen
  Bekend plantje – bolletjes die al vroeg in het jaar al bloeien. Als er nog geen planten bloeien staan deze sterke bloemen al boven de grond. Bloeit in februari/maart. In verschillende soorten en kleuren te koop.

Nog 10 extra planten voor als graf beplanting

 1. Sneeuwklokjes
  Ander bolgewas die al vroeg in het jaar bloeit. in februari/maart witte bloemetjes.
 2. Hostas
  Groen-blijvende vaste bodem-bedekker. De bloei-wijze kan varieren van wit tot zachtblauw en paars. Kan zowel in volle zon als in halfschaduw. Slakken zijn er verzot op.
 3. Hyacint
  Bollen die in verschillende kleuren bloeien. Bloeit in het voorjaar, kan in zon en schaduw.
 4. Struisvaren
  Prachtige overblijvende plant. Geschikt voor een vochtige schaduwplek. Bloeit niet
 5. Narcissen
  Bolgewas in verschillende varianten en kleuren te koop. Als bollen of plantjes te koop.
 6. Asters
  Asters bloeien vrijwel de hele zomer en herfst. In diverse soorten en kleuren te koop. Kan zowel in de volle zon als in de schaduw. In verschillende hoogtes verkrijgbaar.
 7. Perkrozen
  Rozen zijn in alles oorten , maten en kleuren te koop. Kan goed tegen de volle zon. Uitgebloeide bloemen verwijderen helpt de plant mooi te blijven. In het voorjaar tot 25 cm boven de grond terugsnoeien.
 8. Rotsplant
  Langzaam groeiende groenblijver. Vaste plant. Bloeit aan het begin van het voorjaar met een overdaad aan roze bloempjes. Ook geschikt voor in de volle zon. Hoogte 5 cm.
 9. Thym
  Een geurig tuinkruid dat zomer’s bloeit. Voorkeur voor de volle zon. Na de bloei terugsnoeien. Hoogte tot 30cm.
 10. Viooltjes
  In alle soorten, maten en kleuren verkrijgbaar. Zowel in het voorjaar als in de herfst. Er zijn ook winterharde variëteiten. Geen vaste plant. Vermeerderd zich door uitzaaiing.

Memorabel Afscheidsmonumenten

Memorabel Afscheidsmonumenten maakt samen met nabestaanden mooie en unieke grafmonumenmten. We nodigen mensen uit om actief mee te denken bij het ontwerpen van persoonlijke gedenktekens. Monumenten maken we met moderne materialen als RVS, geroest staal en glas. Alles wat we maken is persoonlijk en uniek en wordt door Nederlandse vakmensen gemaakt. Nabestaanden nodigen we graag uit om tussendoor te komen kijken.

 

Vrijblijvend advies

Graag adviseren we u over een persoonlijk gedenkteken. Neem vrijblijvend contact op voor een kennismaking.

Jeroen Stok

Dit artikel werd geschreven door Jeroen Stok.  Jeroen is beeldhouwer en ontwerpt behalve grafkunst ook RVS sculpturen en kunst in opdracht. Gestileerde moderne kunstwerken die een opvallend lichte en positieve uitstraling hebben. Het ontwerpen van grafmonumenten in samenspraak met nabestaanden is een belangrijk onderdeel van zijn werk, dat meestal meer betekenis heeft voor mensen dan een “gewoon” kunstwerk. 

Memorabel Afscheidsmonumenten – Jeroen Stok
www.memorabel.nl
Moezelstraat 72
8226LB Lelystad
06-49 351 338

 

        

https://www.memorabel.nl/soort/grafsteen/