Hart van Frankrijk
Image default
Mode en Kleding

Het milieu sparen met duurzame kleding

Met zoveel problemen die tegenwoordig spelen – klimaatverandering, plasticvervuiling, ontbossing, verlies van koraalriffen & biodiversiteit, waterschaarste, om er maar een paar te noemen – staat de mode-industrie bij de meeste mensen niet echt op de voorgrond als probleem of oplossing. Helaas hebben we slecht nieuws voor je – de kledingindustrie, met name de fast fashion, is vuil en draagt in belangrijke mate bij tot milieu- & menselijke schade. Het goede nieuws is dat duurzame mode veel van deze problemen aanpakt op manieren die je misschien niet verwacht.

Duurzame kleding is mode op een manier die het meest rekening houdt met de mensheid en het milieu, en vermindert waar mogelijk de milieu-impact. Het uiteindelijke doel is een systeem te hebben dat werkt zonder een negatieve voetafdruk achter te laten.

De wereldwijde mode-industrie stoot per jaar een fikse hoeveelheid broeikasgassen uit en draagt zo massaal en actief bij tot de opwarming van de aarde. Een van de redenen is dat het overgrote deel van onze geliefde kleding op aardolie gebaseerd is en gemaakt wordt van fossiele brandstoffen, waaronder polyester, acryl & nylon (kijk op de etiketten van je kleding, je zult verbaasd zijn). Deze materialen vergen in de productiefase aanzienlijk meer energie dan natuurlijke of gerecycleerde vezels waarmee organische kleding is gemaakt.

Duurzame merken aan de andere kant gebruiken vaak materialen van natuurlijke of gerecycleerde stoffen die beduidend minder tot geen chemische behandeling nodig hebben, weinig water, minder energie en geen meststoffen of pesticiden om te groeien. De meeste biologische stoffen zoals linnen, hennep, biologisch katoen & TENCEL™ (gemaakt van duurzame houtpulp) zijn zelfs biologisch afbreekbaar. Deze milieuvriendelijke stoffen gaan gemakkelijk over de planeet en zijn verbazingwekkende duurzame alternatieven.