Hart van Frankrijk
Image default
Gezondheid

Is stress besmettelijk?

Net zoals je een verkoudheid of griep kunt krijgen, kun je ook angst krijgen – of je nu naar een vriend luistert die zijn of haar werkproblemen uitspreekt of naar een tv-interview kijkt met overlevenden van een natuurramp. Gezien hoe het menselijk brein is bedraad: “Het is maar al te gemakkelijk voor ons om emoties te ‘vangen'”, zegt Carla Marie Manly, PhD, een klinisch psycholoog in Santa Rosa, Californië.

Gespecialiseerde hersencellen, spiegelneuronen genaamd, kunnen een rol spelen bij onze neiging om angst van externe bronnen op te nemen. Spiegelneuronen ontsteken niet alleen wanneer we handelen, maar ook wanneer we getuige zijn van een handeling die iemand anders overkomt. Als je bijvoorbeeld iemand per ongeluk op zijn duim ziet slaan met een hamer, hoe voelt dat dan in je eigen lichaam?

“Stressbesmetting – de neiging om de stress, angst en spanning van anderen te absorberen – is een vorm van deze menselijke neiging,” zei Dr. Manly. En hoe empathischer je bent, hoe vatbaarder je bent.

Het idee dat stress en angst besmettelijk zijn, is in onderzoek gesuggereerd. Een kleine studie uit 2017, gepubliceerd in het tijdschrift Scientific Reports, suggereerde bijvoorbeeld dat wanneer mensen nerveuze sprekers zagen praten, hun hartslag omhoog ging – een deel van de vecht-of-vluchtreactie. De studie toonde ook aan dat mensen met meer empathie de neiging hadden om de stress van anderen sneller op te nemen, hoewel niet noodzakelijk op een hoger niveau dan minder empathische mensen.

Hoewel stress besmettelijk kan zijn, ben je niet hulpeloos. Oefen deze strategieën voordat u zich in de volgende angstige situatie bevindt of ga aan de slag met een coach. Nick de Waard kan je hier goed bij helpen.

https://nickdewaard.nl/