Hart van Frankrijk
Image default
Business / Marketing and Advertising

Rieten dakconstructies

Riet als dakbedekking is al honderden jaren oud, maar doordat het rietdak nog steeds in ontwikkeling is, wordt het steeds aantrekkelijker voor mensen. De brandveiligheid, wat vroeger nog een probleem was, is bijna net hoog als bij een normaal dak. En als je het goed verzorgt, gaat een rieten dak wel 40 jaar mee. Een pannendak is nog steeds praktischer, maar het oog wil ook wat. En zeg nou zelf, is een rieten dak geen plaatje om te zien? Het geeft een soort authentieke uitstraling aan je huis.

Er zijn twee soorten rieten dak constructies. Als eerste heb je de traditionele constructie. Dit is een wat verouderde constructie die nauwelijks meer wordt toegepast in Nederland. Hier worden houten latten vastgemaakt op het riet. Van binnen ziet u dan dus ook het riet. Best mooi, maar de reden dat deze constructie niet meer de voorkeur van een rietdekker geniet is het niet zo brandveilig is. Wind kan door het riet komen, wat betekent dat er veel zuurstof is. Tevens is de isolatie hierdoor ook niet top. Wanneer u toch deze constructie wilt (want fraai is het wel) zijn er wettelijke eisen waaraan u moet voldoen zoals een brandwerende coating of een sprinklerinstallatie. Het tweede en tegenwoordig meest gebruikte dak is het schroefdak. Hierbij wordt het riet geschroefd op een gesloten onderconstructie. De problemen brand en isolatie worden hiermee opgelost. Een bedrijf als Van den Berg rietdekkers zorgt ervoor dat een rieten dak zo mooi mogelijk bij u wordt aangelegd.

Zoals gezegd gaat een rieten dak wel 40 jaar mee, maar dan moet u wel tijd steken in het onderhoud. Als u hier tegen op ziet kunt u ook de afweging maken voor patentriet. Dit lijkt op echt riet, maar is gemaakt van een soort kunststof. Hierdoor heeft u geen mos- of algengroei. Bovendien is het onbrandbaar en heeft het een hoge isolatiewaarde.

http://www.rietwerk.nl/