Hart van Frankrijk
Image default
Financieel

Het onderzoeken van een aantal aandelen voor je ze koopt, hoe doe je dat?

Het onderzoeken van een aantal aandelen voor je ze koopt, hoe doe je dat?

Het onderzoeken van een voorraad lijkt veel op winkelen voor een auto. U kunt een beslissing uitsluitend baseren op technische specificaties, maar het is ook belangrijk om na te denken over hoe de rit onderweg is, de reputatie van de fabrikant en of de kleur van het interieur hondenhaar camoufleert.

Eén opmerking voordat we duiken: aandelen worden beschouwd als langetermijninvesteringen omdat ze nogal wat risico’s met zich meebrengen; je hebt tijd nodig om eventuele ups en downs te doorstaan ​​en te profiteren van langetermijnwinsten. Dat betekent dat beleggen in aandelen het beste is voor geld dat u in de komende vijf jaar niet nodig zult hebben. Zo hebben mensen bijvoorbeeld veel winst gemaakt met ASML aandelen in Nederland, deze zijn in korte tijd flink gestegen.

Begin met het beoordelen van de financiële gegevens van het bedrijf. Dit wordt kwantitatief onderzoek genoemd en het begint met het samenvoegen van een paar documenten die bedrijven moeten indienen bij de Amerikaanse Securities and Exchange Commission:

Formulier 10-K: een jaarverslag met essentiële financiële overzichten die onafhankelijk zijn gecontroleerd. Hier kunt u de balans van een bedrijf bekijken, de inkomstenbronnen en hoe deze omgaan met contanten, en de inkomsten en uitgaven.

Formulier 10-Q:  een driemaandelijkse update over operaties en financiële resultaten.

Short op tijd? U vindt hoogtepunten uit de bovenstaande aanmeldingen en belangrijke financiële ratio’s op de website van uw beursvennootschap of op belangrijke financiële nieuwswebsites. (Als u geen brokerage-account hebt, kunt u  hier als volgt een openen .) Met behulp van deze informatie kunt u de prestaties van een bedrijf vergelijken met andere kandidaten voor uw beleggingsdollars.

Deze financiële rapporten bevatten heel veel cijfers en het is gemakkelijk om vast te lopen. Ga op de volgende regelitems in om vertrouwd te raken met de meetbare interne werking van een bedrijf:

Opbrengst: dit is het bedrag dat een bedrijf heeft geïncasseerd gedurende de opgegeven periode. Het is het eerste dat u ziet in de resultatenrekening, daarom wordt dit ook wel de ‘bovenste regel’ genoemd. Soms worden opbrengsten onderverdeeld in ‘bedrijfsopbrengsten’ en ‘niet-operationele inkomsten’. Bedrijfsopbrengsten zijn het meest veelbetekenend omdat het gegenereerd uit de kernactiviteiten van het bedrijf. Niet-operationele inkomsten komen vaak van eenmalige zakelijke activiteiten, zoals het verkopen van een actief.

  • Nettowinst: dit “bottom line” -cijfer – zo genoemd omdat het aan het einde van de winst- en verliesrekening staat – is het totale bedrag dat een bedrijf heeft gemaakt na operationele kosten, belastingen en afschrijvingen worden van de inkomsten afgetrokken. Inkomsten zijn het equivalent van uw brutoloon en het nettoloon is vergelijkbaar met wat overblijft nadat u belastingen en kosten voor levensonderhoud hebt betaald.
  • Winst en winst per aandeel (EPS). Wanneer u de winst verdeelt door het aantal beschikbare aandelen, krijgt u een winst per aandeel. Dit cijfer toont de winstgevendheid van een bedrijf per aandeel, waardoor het eenvoudiger is om te vergelijken met andere bedrijven. Wanneer u de winst per aandeel ziet gevolgd door ‘(ttm)’ die verwijst naar de ‘achterblijvende twaalf maanden’.
  • De winst is allesbehalve een perfecte financiële maatstaf omdat het u niet vertelt hoe – of hoe efficiënt – het bedrijf zijn kapitaal gebruikt. Sommige bedrijven nemen die inkomsten en herinvesteren ze in het bedrijf. Anderen betalen ze uit aan aandeelhouders in de vorm van dividenden.
  • Koersverhouding (K / W): het  verdelen van de huidige aandelenkoers van een bedrijf met zijn winst per aandeel – meestal in de afgelopen 12 maanden – geeft u de achterblijvende P / E-ratio van een bedrijf. Het verdelen van de aandelenkoers door voorspelde inkomsten van Wall Street-analisten geeft u de forward P / E. Deze waarde van de waarde van een aandeel geeft aan hoeveel beleggers bereid zijn te betalen om $ 1 van de huidige inkomsten van het bedrijf te ontvangen.
  • Houd er rekening mee dat de K / W-ratio is afgeleid van de mogelijk foutieve berekening van de winst per aandeel en dat schattingen van analisten notoir zijn gericht op de korte termijn. Daarom is het geen betrouwbare stand-alone statistiek.

https://aandelentop10.nl/