Hart van Frankrijk
Image default
Bedrijven

Meer uit je auto halen

Je hebt eindelijk genoeg geld bij elkaar om die ene auto te halen waar je al een tijdje van droomt. Gedurende de eerste maand ben je er helemaal tevreden mee, maar na een tijdje begin je te twijfelen aan iets. Hij zou toch wat sneller mogen, wat meer power mogen hebben. Wat je hier aan kunt doen? Nou, je zou de auto weer kunnen verkopen en gaan kijken voor iets met meer vermogen en koppel. Dit wil je natuurlijk niet. Na al die tijd gespaard te hebben voor deze auto ga je hem toch zeker niet weg doen? Nee. Er is namelijk een andere manier. Je kunt ervoor kiezen om je auto te laten chippen.

Hoe wordt een auto dan gechipt?

Zoals eerder in deze blog aangegeven wordt chiptuning vaak toegepast om het vermogen van een auto een energieboost te geven, dit heeft vaak ook tot gevolg dat het brandstofverbruik van de auto word verminderd. Dit werkt als volgt: elke auto van het moderne tijdperk heeft een boordcomputer, de ECU (electronic control unit). De ECU regelt onder andere hoeveel brandstof er wordt ingespoten, het tijdstip van ontbranding en de druk van de turbo. De software van deze boordcomputer is begrensd en aangepast om het type van de motor. Vanuit de fabriek wordt deze software zodanig geprogrammeerd dat de motor van de auto altijd een stuk onder de maximale belasting. Hier zit er dus ruimte om vermogenswinst te realiseren. Tijdens het chiptuning-proces wordt de ECU opnieuw ingesteld. Mits dit op de juiste manier word uitgevoerd kan de algemene prestatieverbetering van de auto oplopen tot ongeveer 40%. Dit gaat dan om de topsnelheid (vermogen) en om de trekkracht (koppel). Bij atmosferische motoren ligt dit percentage lager, rond de 10%. Het chippen van auto’s is compleet legaal in Nederland. Rij je lease, check vooraf dan altijd even wat de voorwaarden zijn in het leasecontract. Vaak zijn leasemaatschappijen geen fan van chiptuning.

De juiste keuze

Lijkt het jou wat om je auto laten chiptunen in omgeving Brabant? Laat dit dan altijd door vakmensen doen. Voor meer inhoudelijke info over het tunen van auto’s kun je altijdbij een chiptuner terrecht voor vragen. Op deze manier beperk je de risico’s en weet je zeker dat het hele proces in goede handen is. 

 

https://www.cts-chiptuning.com/