Hart van Frankrijk
Image default
Bedrijven

Hoe voorkom je een kortsluiting

Je hebt vast wel eens een kortsluiting meegemaakt. Je wilt een elektrisch apparaat gebruiken of een bepaalde lamp aanzetten en plots valt de stroom uit. Op dat moment heb je te maken met een kortsluiting en dien je een Elektricien Delft spoed in te schakelen om het probleem op te lossen. Op dat moment heb je te maken met onnodige kosten. Daarnaast ontstaat er tijdens kortsluiting ook nog eens een serieus gevaar op brand. Dit is natuurlijk ontzettend gevaarlijk. Gelukkig is een kortsluiting in de meeste gevallen te voorkomen. Zorg er dus voor dat je met de onderstaande tips aan de slag gaat zodat je niet te maken krijgt met de gevolgen van een kortsluiting. 

Controleer en onderhoud de groepenkast

Bij kortsluiting gaat er iets fout in de groepenkast. Kortsluiting ontstaat namelijk wanneer elektrische draden elkaar aanraken. Dit kan gebeuren wanneer je bijvoorbeeld een defect apparaat in het stopcontact steekt. Bij een kortsluiting neemt vervolgens de stroomsterkte snel toe. Hier komt ook warmte vrij waardoor er mogelijk brand kan ontstaan. Wanneer je een groepenkast hebt met een beveiligingssysteem zal de kapotte groep automatisch worden afgesloten. Zo kunnen de draden afkoelen. Wanneer de groepenkast niet goed functioneert wordt de groep niet automatisch uitgeschakeld. Op dat moment is de kans op brand nog groter. Controleer dus regelmatig je groepenkast en laat eens in de zoveel tijd onderhoud plegen. 

Controleer alle elektrische apparaten in huis

Zoals net werd vermeld is een kortsluiting vaak het gevolg van een defect apparaat dat middels het stopcontact in aanraking komt met stroom. Als de kabels van het apparaat kapot zijn en deze in aanraking komen met het stopcontact ontstaat er dus kortsluiting. Het is dan ook zeer belangrijk dat je een aantal keer per jaar al je elektrische apparaten goed controleert. Kijk of er geen kabels bloot liggen of kapot zijn. Let ook op tekenen van slijtage of breuken in een kabel aangezien dit mogelijk ook tot kortsluiting kan leiden. Leg snoeren ook nooit onder deuren of onder de vloer aangezien de kabel zo eerder beschadigd raakt.