Hart van Frankrijk
Image default
Kinderen

Veiligheidsadvies voor kinderen buiten

Veiligheidsadvies voor kinderen buiten

Het schermgebruik van kinderen stijgt naarmate ze ouder worden. Daardoor hebben ze minder tijd om buiten door te brengen. Ongestructureerd buitenspelen is op basis van een onderzoek echter gelinkt aan een sterker zelfsturend executief functioneren bij kinderen. Buiten zijn en in de natuur spelen is namelijk goed voor de algemene gezondheid en het welzijn van een kind. Er is echter een reden waarom veel ouders bang zijn om hun kinderen de voordeur uit te laten. Buiten spelen is gewoon riskanter dan tv kijken, tenminste op fysiek niveau. Dus van het aanleren van verkeersveiligheid tot het creëren van kindvriendelijke zones voor hun fietsen of spacescooter, daar heb je echt een paar tips voor nodig. Het zal je kinderen helpen om het meeste uit buitenspelen te halen en ernstige verwondingen te voorkomen.

Bedenk een strategie

Je moet al een huis veiligheidsplan hebben in geval van nood, maar als je oudere kinderen meer vrijheid krijgen, heb je dan ook een plan voor hen? Ze moeten weten wat ze moeten doen als ze bijvoorbeeld gewond zijn of de hulp van welke aard dan ook nodig hebben als ze buiten zijn. Laat kinderen vragen stellen terwijl je mogelijke gevaren met hen bespreekt. Weten ze waar ze heen moeten en wat ze moeten doen? Met wie moeten ze contact opnemen als er iets ergs met hen gebeurt? Nemen ze contact op met een vriend of zelfs met die vreemde die net zijn heren portemonnee leer voor heren heeft laten vallen? Door al die ‘gevaren’ die op de loer liggen hebben veel ouders een extra paar ogen als de kinderen buiten zijn. Een beveiligingscamera voor buitenshuis kan een andere benadering bieden om de veiligheid van je kinderen buitenshuis te garanderen. De meeste slimme beveiligingscamera’s kunnen vanaf een smartphone worden bekeken en sommige hebben zelfs andere slimme mogelijkheden. Zoals dierherkenning of gezichtsherkenning. En ook persoonsmeldingen die je uitgebreidere meldingen geven terwijl je kinderen aan het spelen zijn.

Aandringen op het belang van persoonlijke veiligheid

Breng persoonlijke veiligheid aan je kinderen bij. Vooral bij het rijden op een kinderfiets, skaten of sporten. Leer je kinderen de waarde van het dragen van een helm en dat het verplicht is. Elleboog- en kniebeschermers en andere sportspecifieke uitrustingen zijn nuttige beveiligingen. Door dergelijke beschermende maatregelen bij kinderen in te voeren, kunnen ze veiliger beslissingen nemen naarmate ze ouder worden.

Blijf gehydrateerd

Wanneer je kind aan het spelen is, kan hij of zij gemakkelijk uitgedroogd raken. Laat ze, voordat ze vertrekken voor een spelletje tikkertje, een glas water drinken. Neem altijd een hervulbare waterfles mee. Moedig je kinderen aan om tijdens het spelen regelmatig een bescheiden hoeveelheid water te drinken en aan het eind ook af te koelen met water. Je wilt natuurlijk uitdroging verminderen. Uitdroging komt namelijk vooral veel voor bij kinderen en ouderen mensen. Hierdoor kunnen ze hoofdpijn krijgen, sneller gaan ademen, een snellere hartslag krijgen, niet of weinig plassen, veel dorst krijgen en andere gerelateerde klachten. Dit wil je dus zo veel mogelijk vermijden!