Hart van Frankrijk
Image default
Huishoudelijk

Waarom niet elk vliegengordijn effectief werkt

Heb je een vliegengordijn gekocht, maar vliegen de vliegen toch nog tussen de strengen door naar binnen? Dat kan. Er zijn namelijk heel veel vliegengordijnen te koop waarbij de strengen niet zodanig dicht op elkaar zitten, dat vliegen en andere insecten er nog doorheen kunnen vliegen. Dat zal ze zeker niet altijd lukken. Maar de kans is natuurlijk groter als bij een heel dicht gordijn.

Waarom kiezen fabrikanten er eigenlijk voor om die strengen niet altijd zo dicht op elkaar te zetten? Wij vroegen het ons af. En kwamen tot de volgende conclusie: In veel landen worden vliegengordijnen ook als pure decoratie gezien. Ze worden als deurgordijn ingezet zowel in het kozijn van de buitendeur als in de kozijnen van binnendeuren.

Maar welke vliegengordijnen worden dan vooral ter decoratie aangeboden? Wij hebben het internet rond gesurft en komen tot de conclusie dat met name kralengordijnen minder effectief tegen insecten zijn. Kralen wordt ook wel als heel decoratief gezien. Vind je ze mooi? Hang ze dan op! Maar onthoud dat er zo nu en dan gewoon een vliegje doorheen kan komen. Niet erg, zolang ze maar niet met grote getallen bij je naar binnen vliegen.

Welk vliegengordijn werkt dan het meest effectief zul je je nu afvragen. Ook dat hebben wij bekeken. En de conclusie is dat de kattenstaarten het heel goed doen. Dat zijn van die pluis strengen. En die zitten best wel dicht op elkaar. Nadeel hiervan is wel dat het je zicht naar buiten totaal verhinderd en dat het ook geen licht doorlaat. Het wordt dus een stukje donkerder in je huis. Maar het werkt wel goed tegen insecten.

Wat ook altijd goed blijft werken zijn hordeuren. Dat zijn van die deuren die voorzien zijn van muggengaas. Die sluiten je deur helemaal af, dus kan er ook werkelijk geen insect naar binnen. Met huisdieren is dit minder handig omdat je dan telkens de deur open en dicht moet doen voor ze. Met strengen kunnen huisdieren er zo tussendoor wippen. Dus eigenlijk heeft elk vliegengordijn zo zijn plus en minpunten. En is het echt heel persoonlijk van wat  voor jou belangrijk is.