Hart van Frankrijk
Image default
Vakantie

Een comfortabele vakantie met de vouwwagen en een elektrische auto

Een comfortabele vakantie met de vouwwagen en een elektrische auto

Met het toenemende aantal elektrische autorijders in Nederland groeit ook de vraag naar kampeervakanties. Maar hoe kun je als eigenaar van een elektrische auto genieten van een vakantie zonder in te leveren op comfort en kampeerplezier? Dit is een vraag die veel EV-bezitters zich stellen, omdat het meenemen van een kampeermiddel achter een elektrische auto uitdagingen met zich meebrengt, zoals verminderde actieradius en beperkte mogelijkheden voor snelladen zonder loskoppelen. Om te ervaren hoe het is om met een elektrische auto en een vouwwagen op vakantie te gaan, heeft Elektrische Autovakanties een kampeervakantie in de Franse Morvan-regio gemaakt met een Smitveld Violist vouwwagen.

Comfort en gemak zonder grote invloed op het rijbereik

Met de Smitveld Violist vouwwagen achter de Hyundai IONIQ 5 (ANWB trekauto van het jaar 2022) begon de reis naar Frankrijk, een ambitieuze route van meer dan 700 kilometer die in één dag werd afgelegd. Om de bestemming, Camping le Manoir de Bezolle in Saint-Péreuse, te bereiken, waren er onderweg vier laadstops gepland met een routeplanner. Het opladen van de elektrische auto duurde ongeveer 15 minuten om de actieradius tot 80% op te laden, waarmee ongeveer 250 kilometer kon worden gereden. Het verbruik van de elektrische auto was iets hoger dan normaal, maar slechts ongeveer 20% hoger vanwege de aanwezigheid van de vouwwagen.

Bij de voorbereiding van de vakantie werd rekening gehouden met snellaadstations waar de vouwwagen niet hoefde te worden losgekoppeld. Dit was een voordeel bij het reizen met een elektrische auto en vouwwagen. Daarom werden alle laadstops gepland bij Nederlandse Fastned-laadstations. Tijdens het opladen moest de vouwwagen echter wel worden losgekoppeld bij een van de Fastned-laadstations. Hier kwam de Smitveld vouwwagen direct van pas, omdat deze dankzij zijn lichte gewicht gemakkelijk kon worden gemanoeuvreerd en naast de auto kon worden geplaatst. Tijdens het laden kon de vouwwagen zelfs worden omgedraaid, zodat hij direct kon worden gekoppeld wanneer de reis werd voortgezet.

Doordat het verbruik van de elektrische auto lager was dan verwacht, waren uiteindelijk slechts drie stops nodig om de Morvan-regio te bereiken. Hier bleek het voordeel van de Smitveld vouwwagen echt naar voren te komen. Hoewel Elektrische Autovakanties experts zijn op het gebied van elektrisch rijden en op vakantie gaan, hadden ze weinig ervaring met het opzetten van de vouwwagen. Dankzij het gebruiksgemak van de Smitveld Violist vouwwagen stond deze echter binnen no-time op en kon er ontspannen worden genoten van een welverdiende borrel. Naast het gemak biedt de Violist vouwwagen ook veel comfort en ruimte wanneer hij eenmaal is opgezet, vooral als de luifel is bevestigd en de buitenkeuken is geïnstalleerd.

Hyundai IONIQ 5 en vouwwagen vakantie

Voordelen van de Smitveld Violist vouwwagen in combinatie met een elektrische auto:

– De Smitveld Violist vouwwagen heeft slechts een beperkte invloed op de actieradius van de elektrische auto, ondanks zijn gewicht van 750 kg.
– De vouwwagen is handzaam en gemakkelijk te manoeuvreren.
– Dankzij de ruimte is het eenvoudig om extra bagage en kampeerspullen mee te nemen in de vouwwagen.
– Het afkoppelen van de vouwwagen bij een laadpaal is gemakkelijk, omdat er geen aanhanger achter de auto kan blijven staan zoals bij inrijdparkeervakken.
– De Violist vouwwagen kan gemakkelijk worden opgezet op de camping en afgebroken wanneer nodig.
– In de Smitveld vouwwagen bevindt zich een zeer comfortabel bed, wat het kamperen zeer aangenaam maakt en zorgt voor een goede nachtrust.

Drie tips voor een vakantie met een vouwwagen en elektrische auto:

1. Gebruik de Chargemap-app of Google Maps Streetview om je route naar de kampeerbestemming te plannen en te controleren of je de vouwwagen moet loskoppelen tijdens het snelladen. Hoewel het loskoppelen niet veel werk is, is het nog handiger als je de vouwwagen gewoon op de trekhaak kunt laten zitten.
2. Neem meerdere laadpassen mee op vakantie, zodat je gemakkelijk kunt kiezen voor een laadpaal en kunt betalen met een van de verschillende laadpassen die je bij je hebt.
3. Kies, indien mogelijk, voor een camping met een laadpaal. Op die manier kun je tijdens je vakantie je elektrische auto gemakkelijk opladen zonder dat je naar een nabijgelegen dorp hoeft te lopen.

https://elektrischeautovakanties.nl