Hart van Frankrijk
Image default
Woningen

Laminaat versus vinylvloeren: wat is het beste?

De strijd tussen luxe vinyl en laminaat

Luxe vinyl en laminaat hebben een aantal overeenkomsten. Ze zijn allebei betaalbaar, verkrijgbaar in eindeloze kleuren en stijlen en staan bekend om hun duurzaamheid. Ondanks deze overeenkomsten hebben de twee vloeropties ook veel verschillen. Als u begrijpt uit welke materialen elk van deze vloeropties bestaat en wat hun voordelen zijn, kunt u beslissen welke vloer geschikt is voor u en uw huis.

De variabelen achter vinyl

Vinyl is een volledig synthetisch materiaal gemaakt van gesmolten polyvinylchlorideharsen (PVC). Het PVC wordt gecombineerd met andere elementen zoals stabilisatoren en fungiciden, die dit duurzame en veerkrachtige materiaal creëren. Deze materialen worden gecombineerd tot luxe vinylplanken en tegels, die zijn opgebouwd uit vier lagen. De eerste laag is de backing, die waterdicht is, waardoor de vloer bestand is tegen schimmel en meeldauw. De tweede laag wordt de kern genoemd, die duurzaam en flexibel is en het grootste deel van het volume van de plank vormt. De derde laag is een digitaal beeld met hoge resolutie dat de vloer zijn uiterlijk en textuur geeft, die vaak hout of steen nabootsen. Als laatste wordt er een slijtlaag bovenop aangebracht, een transparante laag die de vinylvloer beschermt. De dikte van vinyl kan variëren van 1,5 mm tot 5 mm dik.

Leren over laminaat

Net als vinyl is laminaat opgebouwd uit een reeks lagen. In tegenstelling tot vinyl zijn deze lagen gemaakt van houtbijproducten die met harsen aan elkaar zijn gehecht. De onderste laag is verantwoordelijk voor de bescherming van de plank tegen vocht en brengt de vloer in evenwicht. De volgende is de kernlaag, die verantwoordelijk is voor het grootste deel van de dikte van de vloer. Deze laag is samengesteld uit samengeperste houtsnippers, waardoor de vloer duurzaam en dicht is. De volgende is de ontwerplaag die een digitale afbeelding met hoge resolutie gebruikt om de look en feel van de vloer te creëren, die meestal op hout lijkt. Ten slotte is de slijtlaag een transparante laag gemaakt van aluminiumoxide die beschermt tegen vervaging, vlekken en brandwonden aan het oppervlak. Laminaat varieert van 6 mm tot 12 mm dik.

Hoe te kiezen

Als het gaat om de keuze tussen luxe vinyl of laminaat, kan het een uitdaging zijn. De beste tactiek is om te bepalen welke kenmerken voor u het belangrijkst zijn en te kijken welk vloertype het beste presteert in die categorie. Luxe vinyl en laminaat kosten ongeveer hetzelfde – ze zijn allebei eenvoudig te installeren en even vlekbestendig. Laminaat spant de kroon voor de mooiste vloeren omdat het andere materialen zoals steen of hout beter nabootst, en het is zachter onder de voeten.

Aan de andere kant presteert luxe vinyl beter op het gebied van duurzaamheid, hittebestendigheid en waterbestendigheid. Dit komt omdat luxe vinyl niet alleen waterafstotend is, maar ook waterdicht. Bovendien is het bestand tegen alle soorten reinigingsmethoden, wat wel anders is bij bijvoorbeeld goedkope houten vloeren.